Как да изберем най-добрите интериорни врати

Как да изберем най-добрите интериорни врати

Как да изберем най-добрите интериорни врати. Интериорните врати са важна част от интериора на дома. От избора им зависят не само практичността и функционалността, но и естетичния вид и комфорта на нашия дом.

Нека да разберем повече, как правилно да изберем интериорни врати, от всички възможни опции, от цялото им многообразие.

Тук, в тази статия ще получите необходима информация относно видовете и  функционалността на интериорните врати, това, което Ви е нужно, за да направите правилния избор.

Врати, изработени от масивно дърво

Ако се съсредоточите само върху здравината, тогава бъдете сигурни, че не е измислено нищо по-добро от масивната дървесина. И въпреки, че е скъп, това е много надежден и висококачествен материал. Такива врати напълно отговарят на друго важно изискване за интериорен дизайн – звукоизолация.

Но в същото време работата на вратите от масивно дърво имат някои свойства, с които ще трябва да се съобразите. Те са доста чувствителни към влажност. Освен това са тежки, което изисква инсталирането на допълнителни механизми. Също са склонни към изсъхване.

При производството на врати от масивно дърво се изисква внимателен подбор на специално изсушен материал, както и значителна инвестиция на време за неговата обработка и довършителни работи.

От различните видове дървесина най-често се използват дъб, бук, орех. Те са подходящи за скъпи врати по поръчка. Също можете да намерите добри врати от бор или смърч, по-рядко от лиственица. При използване на висококачествени байцове и лакове, те могат да се превърнат в истински произведения на изкуството, почти неразличими от работата на майсторите-дърводелци.

Освен това борът и другите иглолистни дървета не са толкова податливи на изсъхване и напукване, колкото дъбът или букът.

Вратите, изработени от масивно дърво, в повечето случаи ще превъзхождат тези, изработени от изкуствени материали, но губят от тях по такъв важен параметър като цена.

Врати от изкуствени материали

Използването на изкуствени материали прави интериорните врати по-евтини, без да се губят основните им качества и потребителски свойства. Разнообразието от вътрешен пълнеж е голямо.

Много предпочитани са интериорните врати от MDF – плоча от дървесни влакна на основата на естествени смоли. Това е издръжлив, водоустойчив, екологичен материал, който е лесен за обработка и Ви позволява да получите доста сложни конфигурации.

Но най-важната роля при интериорните врати има външното покритие, което влиза в контакт с микроатмосферата на помещението. Също е в състояние активно да влияе върху него.

Влиянието на атмосферата върху даден продукт не бива да се пренебрегва – влажността, температурата и нивата на прах влияят силно както на външния вид, така и на живота на ибтериорните врати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *